۱۹ مرداد ۱۳۹۸، ۹:۱۲

طرح یک شب در مسجد؛

مسجدی که خانه بچه ها شد/ پنجشنبه‌های دوست داشتنی آخر ماه پل سفید

مسجدی که خانه بچه ها شد/ پنجشنبه‌های دوست داشتنی آخر ماه پل سفید

سوادکوه - مسجد ساده پل سفید بی صبرانه منتظر آمدن پنجشنبه های آخرماه است تا شبی پر از خاطره و شادمانی حلال را برای بچه های محله رقم زند.

خبرگزاری مهر - گروه استان ها - سمیه اسماعیل زاده: هنگامه غروب است و صدای اذان مغرب در شهر و حیاط مسجد جامع پل‌سفید پیچیده، مردم یکی یکی وارد حیاط مسجدی  می شوند که قدمتش به بیش از هشتاد سال می‌رسد. در قدیمیِ چوبیِ سبز رنگ، احساس آرامش عجیبی به آدمی می‌دهد.

مسجد کاملا ساده و بی‌ریا است؛ جایی که نه نگاه‌ها به زر و زیور ساختمان که به آن حس معنوی و روحانی است که جان آدمی را جلا می‌دهد، حوض کوچکی داخل حیاط مسجد، درست روبروی در سبزرنگ است و برخی دور آن جمع شده‌اند و وضو می‌گیرند.

امشب مسجد حال و هوای دیگری دارد و حضور کودکان و نوجوانان پررنگ‌تر از شب‌های دیگر است؛ برخی از آنها هنوز در حیاط مسجد ایستاده‌اند، یکی دو نفر کفش‌ها را ردیف می‌کنند و اما بیشترشان به صف داخل مسجد نشسته‌اند تا همراه دیگران، به جماعت نماز بخوانند. نماز که تمام می‌شود؛ مردم کم کم از مسجد خارج می‌شوند اما بچه‌ها در مسجد می‌مانند. امشب یک شب پرخاطره در مسجد برای این بچه‌هاست، پنجشنبههای آخر هر ماه است که بچه‌ها بی‌صبرانه منتظر آمدنش هستند تا یک شب را در مسجد بگذرانند و دورهمی و شادمانیِ حلال را تجربه کنند.

طاها یکی از همین بچه‌هاست و ۱۳ سال دارد و سه سالی می‌شود که با کانون مسجد آشنا شده و حالا یکی از مسجدی‌های پروپاقرص است، آشنایی‌اش با مسجد به واسطه کلاس‌های تقویتی بوده و تابستان‌ها به کلاس جوشکاری و مکانیک خودرو می‌آید اما حالا دیگر مسجد برایش به همین کلاس‌ها خلاصه نمی‌شود. روزهایی است که ساعت‌ها برای نیازمندان سبد غذا بسته‌بندی می‌کند و آنها را تا در خانه نیازمندان حمل می‌کند، اوقاتی که با هم سن و سالانش دورهم کتاب می‌خوانند.

مبین ۱۵ سال دارد و او هم یکی از همین بچه‌های جذب شده به مسجد است و  می‌گوید: اولین بار تابستان برای کلاس تقویتی به مسجد آمدم و حالا دیگر دوست دارم وقت‌هایی که بیکارم هم به مسجد بیایم؛ چون جو اینجا بسیار دوستانه است و آدم راحتی بیشتری نسبت به جاهای دیگر دارد.

در مسجد برای کارهای فرهنگی و یک سری رفتارهای خوب امتیاز می‌دهند و این امتیازها آخر فصل تاثیر دارد و هر کس امتیازش بالاتر باشد، اردویش ویژه‌تر خواهد بود

مبین از روزهای رمضان می‌گوید که او و دوستانش از ساعت دو تا پنج عصر به مسجد می‌آمدند و برای نیازمندان سبد غذا تهیه می‌کردند و به قول خودش کار نیکو انجام می‌دهند. درباره اینکه علاقه به این کارها چطور در او ایجاد شد، می‌گوید: در مسجد برای کارهای فرهنگی و یک سری رفتارهای خوب امتیاز می‌دهند و این امتیازها آخر فصل تاثیر دارد و هر کس امتیازش بالاتر باشد، اردویش ویژه‌تر خواهد بود اما حالا سوای امتیاز همین کمک‌ کردن‌ها را هم دوست دارم.

با اشتیاق درباره برنامه شب در مسجد می‌گوید: حدود ۶۰ نفری می‌شویم؛ از بچه‌های کلاس هفتم تا نهم که هر ماه، یک بار شب در مسجد می‌مانیم؛ بازی می‌کنیم، جشن تولد می‌گیریم، نماز می‌خوانیم، حرف می‌زنیم و می‌خوابیم و بعد نماز صبح به سالن ورزشی می‌رویم، این شب حسابی خوش می‌گذرد.

اکبر حسنی، فرمانده پایگاه مسجد جامع پل‌سفید، با بیان اینکه اصل حضور و فعالیت بچه‌ها در مسجد با طرح تابستانه از سال ۷۶ شروع شد، افزود: تابستان که تمام شد، بسیاری از بچه‌ها ارتباطشان با مساجد قطع شد و دغدغه ما این بود که چگونه این حضور تداوم داشته باشد و پس از گذشت دو سال تصمیم بر این شد تا نیازهای دیگر بچه‌ها تأمین شود؛ از سالن‌های ورزشی وقت گرفتیم و برای داخل مسجد نیز به کمک خیران میز تنیس و فوتبال دستی تهیه شد تا بچه‌ها که تمایل به گذران وقت با همسالان خود را دارند با ورزش مدت زمان بیشتری را در مسجد بمانند تا اینکه دو سال اخیر تصمیم بر این شد سطح بچه‌ها را بالا ببریم و با همکاری سازمان فنی‌وحرفه‌ای، یک سری کلاس‌های فنی را نیز در مسجد برگزار کردیم.

وی با بیان اینکه بیشتر مخاطب آنها در این برنامه‌ها بچه‌های دوره متوسطه اول هستند، افزود: بر مبنای سه فاکتور به بچه‌ها امتیاز داده می‌شود که عبارتند از رفتار و منش آنها در خانواده، مدرسه و مسجد و بر مبنای این امتیازات آنها می‌توانند برخی خدمات ویژه را هم دریافت کنند.

وی با بیان اینکه چند تن از والدین داوطلب شده و از خانواده بچه‌ها و معلمان رفتار و وضعیت تحصیلی آنها را پیگیری می‌کنند، افزود: مسئول هر حلقه نیز پیگیر روند پیشرفت یا افت تحصیلی بچه‌ها است و همچنین، نظم و انضباط و رفتار آنها در مسجد نیز بررسی شده و در پایان هر ماه فردی که نمره بالاتر دارد معرفی می شود.

حسنی با بیان اینکه پس از این فعالیت ها، خانواده‌ها تغییر محسوسی در رفتار و درس بچه‌ها مشاهده کرده‌اند، گفت: ما متوجه شدیم که فقط ارتباط در مسجد کافی نیست و باید با خانواده و مدرسه هم مرتبط باشیم و در مسجد جامع پل‌سفید این حلقه ارتباط میان خانواده، مدرسه و مسجد تشکیل شده است.

بچه‌ها پنجشنبه آخر هر ماه از نماز مغرب تا نماز جمعه فردا در مسجد هستند و از جمله برنامه‌های خاص این شب برگزاری جشن تولد بچه‌هایی است که متولد آن ماه هستند

وی یکی از برنامه‌های ویژه در این مسجد را شب در مسجد عنوان کرد که با استقبال زیاد کودکان مواجه شد و افزود: بچه‌ها پنجشنبه آخر هر ماه از نماز مغرب تا نماز جمعه فردا در هستند و از جمله برنامه‌های خاص این شب برگزاری جشن تولد بچه‌هایی است که متولد آن ماه هستند، ورزش، حلقه‌های معرفت، شادی و یک سری بازی‌های گروهی که روی آنها کار شده و برای کسب مهارت ارتباطی بچه‌ها مهم است و صبح هم برای مسابقه به سالن ورزشی می‌روند و باز می‌گردند.

حسنی با بیان اینکه برنامه مرتبط با دختران نیز حدود یک سالی است که نظم و نظام یافته است، افزود: تمام این فعالیت‌ها همچون اردوها، کلاس‌های فرهنگی و تقویتی، جشن تولد و دور خوانی قرآن و نهج‌البلاغه بجز شب مانی در مسجد، برای دختران نیز انجام می‌شود.

وی در رابطه با پشت صحنه این اقدامات می‌گوید: تیمی پای این کار زحمت می‌کشند و وقت می‌گذارند و وقف برنامه‌های مسجد شده اند .

ابوالفضل گران، یکی از جوانان فعال در مسجد جامع پل‌سفید و خادم جوان این مسجد است. اگر کاری در مسجد داشته باشی، تمام بچه‌ها نشانی او را می‌دهند و مشخص است که غیر از رابطه معلم و شاگردی، بچه‌ها او را دوست دارند و از خود می‌دانند.

گران با بیان اینکه با انجام طرح اوقات فراغت ارتباط بچه‌ها با مساجد بیشتر شده اما چهارسالی است که ارتباط بچه‌ها در ایام غیرتابستان نیز در مسجد پررنگ‌تر شده، از جمله برنامه‌ها را در این مسجد را کلاس‌های فرهنگی و هنری، ورزشی، عقیدتی و احکام، کلاس‌های فنی‌وحرفه‌ای، اردوهای جهادی، سه‌شنبه‌های مهدوی، برنامه شب در مسجد اشاره کرد.

گران با بیان اینکه کتابخانه مسجد جامع پل‌سفید، از پیش از انقلاب در حیاط مسجد دایر بوده و افرادی در آن بودند که اکنون شهید شده‌اند، افزود: بعد از انقلاب نیز این کتابخانه به فعالیت خود ادامه داده و از سال ۷۶ که کانون کتابخانه تاسیس شده فعالیتش بیشتر و در سال ۸۹ علاوه بر موضوع دینی، کتاب‌هایی با دیگر عناوین همچون آموزشی، علمی و داستان نوجوانان به آن اضافه شده و تعداد مجلد آن از هزار و۱۰۰ کتاب به ۱۱ هزار و ۷۰۰ جلد کتاب رسیده است.

کتابدار کتابخانه کانون مسجد پل‌سفید با بیان اینکه بخش عمده مخاطبان این کتابخانه، بچه‌های متوسطه اول و دوم هستند، افزود: در تابستان بچه‌ها جمع‌های کتابخوانی راه می‌اندازند. سال گذشته چندین کتاب را جمع‌خوانی کردند و در حال حاضر نیز کتاب «عارف ۱۲ ساله»، سرگذشت یکی از شهدای جنگ تحمیلی را می‌خوانند.

وی یکی از فعالیت‌های بچه‌ها در مسجد را انجام کارهای داوطلبانه نیکوکاری برشمرد و افزود: رسیدگی به امور نیازمندان، بسته‌بندی مواد غذایی و تحویل آن در منازل نیازمندان، جمع‌آوری کمک برای نیازمندان، کمک به سیل‌زدگان شهر، فعالیت در اردوهای جهادی از جمله کارهایی است که بچه‌ها انجام می‌دهند و با کمک همین بچه‌ها، این مرکز نیکوکاری به نسبت جمعیت شهر توانسته است یکی از سه مرکز برتر در استان شود.

مسئول اجرایی مرکز نیکوکاری مسجد جامع پل‌سفید با اشاره به جمعیت کم شهر پل‌سفید، گفت: با توجه به این جمعیت، استقبال بچه‌ها از برنامه‌ها بسیار خوب و کانون مسجد جامع پل‌سفید یکی از کانون‌های برتر در استان است.

در این کانون‌ها برنامه‌هایی نظیر دورخوانی قرآن، نقاشی، آموزش نرم‌افزار، کلاس‌های تقویتی، یک شب در مسجد و تجهیز کتابخانه‌ها انجام می‌شود

مهدی یزدانی شورمستی، در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه مسجد محل تلاقی همه اقشار و سنین است، یکی از اهداف اداره ارشاد را فراهم کردن بستر مناسب برای حضور بیشتر مردم بویژه کودکان و نوجوانان عنوان کرد و از جمله اقدامات به طرح کانون‌های فرهنگی و هنری مساجد اشاره کرد و افزود: در این کانون‌ها برنامه‌هایی نظیر دورخوانی قرآن، نقاشی، آموزش نرم‌افزار، کلاس‌های تقویتی، یک شب در مسجد و تجهیز کتابخانه‌ها انجام می‌شود.

سرپرست اداره ارشاد شهرستان سوادکوه، با اشاره به وجود ۱۱ کانون فرهنگی و هنری مساجد در شهرستان سوادکوه، یکی از کانون‌های فعال در این شهرستان را کانون مسجد جامع پل‌سفید برشمرد و افزود: مدیریت کار با کانون مساجد است اما در کنار آن سپاه، سازمان تبلیغات و مرکز نیکوکاری نیز همکاری دارند.

وی علاوه بر حضور در مراسم‌های مناسبتی، آموزش علمی و گذران اوقات فراغت، یکی از کارکردهای کانون را تربیت کودکان برای انجام کارهای داوطلبانه و نیکوکارانه عنوان کرد و افزود: بچه‌ها یاد می‌گیرند تا با مراکز نیکوکاری و هلال احمر همکاری کنند.

به گزارش مهر، در روزگاری که همه آمارها بیانگر کاهش حضور مردم در مساجد است، مسجد ساده و بی‌ریای پل‌سفید بواسطه حضور کودکان و نوجوانان همچون چراغی روشن می‌درخشد. نسلی که آن روزهای هیجان و پرتکاپوی مساجد در دوران انقلاب و اوایل انقلاب را ندیده اما با حضورشان در مساجد، دوره دیگری را آغاز کرده‌اند و با فعالیت داوطلبانه نیکوکارانه یاد می‌گیرند تا نسبت به مشکلات و محرومیت‌های مردم جامعه بی‌تفاوت نباشند و بدون چشمداشت به کمک محرومان بشتابند. می‌آموزند که می‌توان دورهم، شاد و سرگرم بود.

عبادت در کنار نیازهای روزمره عاملی برای جذب دوباره در مساجد است و حضور پررنگ کودکان و نوجوانان در این مسجد  نویدی است که اگر برنامه‌ریزی صحیح و تلاش خالصانه وجود داشته باشد باز مساجد می‌توانند کانون زندگی آدمی شوند و در تربیت، تحصیلات و تمام امور زندگی آدمی نقش داشته باشند و پناهگاهی برای روزهای اضطرار، گذران اوقات بیکاری، آموزش و یادگیری و جایی برای بهتر بودن و نیکو رفتار کردن در جامعه باشد.

اکنون می‌توان گفت که مسجد در زندگی بسیاری از نوجوانان شهر پل‌سفید جریان دارد و متن زندگی آنها شده است.

کد خبر 4688759

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha